РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

03-05-2019

Въвеждат се мерки за сигурност и гарантиране на обществения ред по време на публичните събития от програмата на Апостолическото пътуване на Негово Светейшество Папа Франциск у нас

Подробна информация за предприетите мерки във връзка с Апостолическото пътуване на Негово Светейшество Папа Франциск в България в периода 5-7 май, както и за военния парад в София по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия, представиха на брифинг в МВР заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Тодор Гребенаров, заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов, директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков, полк. Росен Тодоров – заместник-началник на НСО, Кристина Лазарова – директор „Сигурност“ в Столичната община и Христо Петров – изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност в Столичната община.

Планираните мерки в никакъв случай няма да възпрепятстват възможността на гражданите да присъстват на организираните публични събития с Папа Франциск. Целта е повече сигурност както за участниците и за гостите на събитията, така и за останалите жители на столицата. От организационния щаб, който бе създаден в началото на тази година, отчетоха значителна по обем свършена работа, която отразява и изискванията на Ватикана. Предприеманите мерки не са прекомерни, а са задължителни и съответстват на прилаганите за събития от най-високо равнище стандарти, подчертаха представителите на щаба.

В София и Раковски ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове за проверка на желаещите да присъстват на събитията от планираната програма. Призивът към гражданите е да бъдат на местата на събитията възможно по-рано. Контролните пунктове ще имат готовност за проверки 3 часа по-рано от планираното начало на проявите, за да се избегне излишно напрежение. Изискванията за гражданите са да не носят обемисти багажи, което би отнело повече време при осъществяването на проверките. Няма да бъдат допускани хора в явно нетрезво състояние и такива, носещи огнестрелно и хладно оръжие. За времето на провеждането на мероприятията е недопустимо използването на безпилотни летателни апарати (дронове), за да се ограничат рисковете за живота и здравето на присъстващите.

Проверките няма да се отличават от стандартните процедури, приложими при различни масови прояви. В близост до пунктовете за проверка центрове на БЧК ще осигуряват минерална вода, на разположение  ще има и медицински екипи.

Въвеждат се и временни ограничения на движението по автомагистрала „Тракия“, като срокът им ще бъде максимално кратък и след отпадане на необходимостта движението по автомагистралата ще бъде възстановявано веднага. Пътни полицаи ще регулират подходите към гр. Раковски по време на посещението на папа Франциск в града на 6 май.

Създадената организация е гъвкава, мерките за сигурност са сериозни, но в същото време те няма да затруднят живота на хората, обобщиха от организационния щаб.

Гражданите и гостите на военния парад по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще преминават през същите контролно-пропускателни пунктове, изградени за събитията от програмата на посещението на Папа Франциск.

За церемонията за поднасяне на венци на Паметника на Незнайния воин на 6 май от 9.00 ч. на площад „Св. Александър Невски“ е препоръчително екипи на медиите с  ПТС, SNG и друга специализирана техника да преминат проверка и да заемат позиции 2 часа преди началото на церемонията. Препоръчва се репортери, фоторепортери и оператори да преминат през установените пунктове за проверка един час преди началото на събитието.

Презентация-временни ограничения на движението.pptx

Презентация-зони и мерки за сигурност.pptx


АКТУАЛНО

ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА

От 14.06.2020г. на основание чл. 36а от Закона за обществените поръчки (ЗОП) Профила на купувача се поддържа на платформата ЦАИС ЕОП:

https://app.eop.bg/buyer/10668

БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА