РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

16-05-2019

Ген.-майор Данчо Дяков: Оперативната съвместимост е фактор на доверието в службите за сигурност

Оперативната съвместимост и ефективният обмен на специфичен опит в условия, близки до реалните, е фактор за доверието в службите за сигурност при изпълнението на техните задачи за гарантиране на сигурността и обществения ред в реални условия. Това коментира началникът на Националната служба за охрана ген.-майор Данчо Дяков по повод провелото се от 13 до 16 май 2019 г. военнополицейско международно учение на Служба „Военна полиция“ „Отвъд хоризонта 2019 г.“.

Цел на учението, което се проведе в района на Учебен полигон „Ново село“, бе повишане на способностите на декларираната рота военна полиция и на щаба на ротата за планиране и водене на операции. В учението участваха военнослужещи и служители от България, Националната гвардия на САЩ – щата Тенеси, Румъния, Украйна, Република Северна Македония и Армения. В задачите бяха включени екип на Националната служба за охрана и подразделение на МВР за борба с тероризма.

Успешното оперативно взаимодействие между службите за сигурност и обществен ред и доверието, което то изисква, се изграждат с много усилия и с постоянно усъвършенстване на уменията. Затова Националната служба за охрана ще засили участието си в планирани бъдещи учения и тренировки с партньорските служби, посочи началникът на НСО, който посети полигон „Ново село“ в деня за високопоставени гости на учението.

Ген. Дяков поздрави организаторите и участниците в учението за прецизното планиране, за постигнатия висок реализъм и за успешното изпълнение на планирания широк спектър от задачи. Сред тях бяха проверка на превозни средства на изграден контролно-пропускателен пункт извън населено място, охрана на ВИП лице и съвместна реакция при засада и евакуация по алтернативен маршрут, „прочистване“ на сграда от терористи в заложническа ситуация и други съвместни оперативни действия на Служба „Военна полиция“, МВР, НСО и военнослужещи от партньорските страни.