РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

21-05-2019

Мерки за сигурност и гарантиране на обществения ред по време на официалното честване на 24 май – Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост

По повод обезпечаване сигурността и обществения ред по време на официалната церемония за честване на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24  май 2019 г . при паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, напомняме на представителите на медиите:

Празничната церемония ще започне в 11.00 ч. с тържествен водосвет. Телевизионните екипи могат да разположат наличната си техника в района на провеждане на събитието до 08.30 часа. След този час екипи с техническо оборудване няма да бъдат допускани в зоната за сигурност.

Всички представители на медиите ще бъдат пропускани през контролно-пропускателен пункт (КПП), разположен на ул. „Шипка“ в близост до сградата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий, като следва да заемат местата си не по-късно от 10.30 часа.

Служителите на Националната служба за охрана ще изискват от отразяващите събитието представяне на актуална журналистическа карта и документ за самоличност.

На гражданите и гостите на столицата, които желаят да присъстват на церемонията, ще бъде осигуряван достъп през контролно-пропускателния пункт за журналисти на ул. “Шипка“ и през КПП в непосредствена близост до тролейбусната спирка на градския транспорт на бул. „Васил Левски“.

Проверките няма да се отличават от стандартните процедури, приложими при различни масови прояви. Изискванията за гражданите са да не носят обемисти багажи,  поради невъзможността на място да бъде организирано съхранението им. Няма да бъдат допускани лица с огнестрелно, с хладно оръжие, както и такива в нетрезво състояние. За времето на провеждането на проявата е недопустимо използването на безпилотни летателни апарати (дронове), за да бъдат ограничени рисковете за живота и здравето на всички присъстващи на събитието.