РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

13-01-2015

Засилени мерки за сигурност при посещение на председателя на Министерския съвет на Република България г-н Бойко Борисов в Брюксел

12.01.2015 г.

Правителството на Белгия осигури извънредна охрана на българския министър-председател г-н Бойко Борисов и българската делегация при посещението им в Брюксел за среща със заместник-председателя на Европейската комисия г-н Марош Шевчович.

На министър-председателя е предоставен от белгийската страна брониран автомобил, за да се придвижва по улиците на Брюксел. Г-н Бойко Борисов и членовете на делегацията, в която са вицепремиерът г-н Томислав Дончев и енергийният министър г-жа Теменужка Петкова, са ескортирани от два полицейски автомобила и четири джипа с включени сирени. От съображения за сигурност са отцепени цели пресечки по пътя към Европейската комисия, за кратко, докато кортежът с българския премиер премине.

Хотелът, в който е настанен премиерът г-н Бойко Борисов, е оборудван със свръхмодерни камери за видео наблюдение. 24-часова охрана е пазила стаята на премиера в хотела, в който той е бил настанен. Всички разходи по охраната на министър-председателя и делегацията са поети от страната-домакин Белгия.
Повишените мерки за сигурност са в резултат на оценката на риска и извода за повишена застрашеност в резултат от кървавите атентати във френската столица Париж.

На реципрочна основа, при наличие на обоснован риск, повишена степен за застрашеност или пряка закана за действия срещу живота, здравето или сигурността на чуждестранните гости, с ранг на лицата изброени в Правилника за устройството и дейността на НСО, службата също предприема засилени мерки за предотвратяване и недопускане на престъпни посегателства.