РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

12-09-2013

Национална служба за охрана отбеляза 134 години от създаването си с празничен водосвет и „Ден на отворените врати“ за децата от ДДЛРГ „Св. Иван Рилски“

Днес, 12 септември 2013 година Национална служба за охрана при Президента на Република България чества 134-тата годишнина от своето създаване.
Честването на събитието започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Кирил – Председател на църквата „Свети Николай“ и отец Кирил – Председател на църквата „Свети Петър и Павел“. На водосвета присъстваха бригаден генерал Тодор Коджейков, началник на НСО, полковник Калин Иванов, заместник-началник на службата, военнослужещи и цивилни служители. На водосвета бе гост и генерал-майор о.р. Румен Ралчев, председател на Управителния съвет на Националния съюз „Безопасност и охрана“.
След церемонията Председателят на църквата „Свети Николай“ отец Кирил се обърна към всички служители и предаде послание от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с пожелание „за здраве, успехи в отговорната служба и справяне с предизвикателствата на новото време“.
Празникът продължи с „Ден на отворените врати“ за възпитаниците на Дома за деца лишени от родителски грижи „Св. Иван Рилски“. Тук на място децата се срещнаха с началници и редови служители на НСО и се запознаха с дейността на службата. С голям интерес децата проследиха демонстрации, в които служителите показаха майсторско управление на автомобили. Инструкторите по стрелба запознаха аудиторията с въоръжението в НСО, след което проведоха занятие по стрелкова подготовка.
Ретроавтомобилите също предизвикаха интереса на децата.
Всяко дете получи книгата „Българи светци“, предоставена от генерал-майор о.р. Румен Ралчев, председател на УС на НСБО.