РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

04-05-2017

Мерки за сигурност по време на мероприятията по случай Шести май – Ден на храбростта и празник на Българската армия

Във връзка с обезпечаване сигурността на мероприятията по случай Шести май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, които ще се проведат на 06.05.2017 г. пред Паметника на Незнайния войн и на площад „Княз Александър I“, напомняме на представителите на средствата за масово осведомяване:

Водосветът на бойните знамена и полагането на венци и цветя пред Паметника на Незнайния войн са предвидени за 09:00 часа. Екипите могат да разположат наличната си техника в района на провеждане на мероприятието между Храм-паметник „Св. Александър Невски“ и Светия Синод /извън зоната за сигурност/ до 08:00 часа. След този час екипи с техническо оборудване няма да бъдат допускани в района. Движението ще се осъществява по ул. „Оборище“. Всички представители на медиите, отразяващи събитието, ще бъдат пропускани през КПП, разположено на кръстовището на ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ като крайният час за тяхното пристигане е 08:30 ч.

Военният парад на Българската армия започва в 10:00 ч. на площад „Княз Александър I“. Екипите могат да разположат наличната си техника на ул. „Княз Александър І“ до пресечката с ул. „Съборна“ /извън зоната за сигурност/ до 09:00 ч. След този час екипи с техническо оборудване няма да бъдат допускани в района. Проверката на представителите на медиите, отразяващи проявата, ще се осъществява посредством временен КПП, находящ се на ул. „Княз Александър І“ до сградата на БНБ, като крайният час за тяхното пристигане е 09:30 ч.

Служителите на Национална служба за охрана ще изискват от представителите на средствата за масово осведомяване, които отразяват събитията, представяне на актуална журналистическа карта и документ за самоличност. Стажанти без документ за принадлежност към съответната медия няма да бъдат допускани.

Не е желателно използването на безпилотни летателни средства (дронове) в района на провеждане на проявите заради съществуващите рискове от нежелани инциденти за всички присъстващи граждани и официални лица.

Напомняме на гражданите, решили да присъстват на събитията, че следва да спазват чл. 6, ал.1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и чл. 23, ал. 5 от Наредба № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична голяма община, която гласи: „При провеждане на масови прояви на обществени места се забранява: внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, предназначението или употребата на които би застрашило обществения ред, живота и здравето на присъстващите; забранява се посещението на лица в явно нетрезво или неадекватно състояние, както и ползването на предмети, предизвикващи силен шум.“ Полицейските служители, в рамките на своята компетентност, контролират прилагането на Наредбата и съставят актове на гражданите при установяване на нарушения.

Служителите на НСО ще извършват проверки на предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана като проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия,хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им.