РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

07-08-2017

Ветеранът ст. лейт. /о.з./ Илко Турлаков получи грамота за съществен принос и заслуги към НСО и по случай 60-годишнината му

Със заповед № 1417/02.08.2017 г. на началника на НСО ген.- лейт. д-р Ангел Антонов, ст.лейт. /о.з./ Илко Турлаков бе удостоен с грамота за съществен принос и заслуги към дейността на службата и по случай неговия 60-годишен юбилей.

Церемонията по връчване на наградата се състоя на 3 август 2017 г. в НСО, в присъствието на представители на ръководния състав на службата, служители и ветерани.

Присъстващите на събитието си припомниха инцидента, станал на 14 март 2001 г., по време на официалната визита на президента на Малта г-н Гуидо де Марко, когато при придвижване на делегацията от Рилския манастир към София, в района на с. Мурсалево, възниква тежко пътнотранспортно произшествие. Тогава благодарение на високия професионализъм на шофьора на бронирания автомобил старшина Турлаков, е предотвратен челен удар с камион-влекач. Водачът на другия служебен автомобил старшина Стефан Янчулев, понесъл удара на влекача, за да предпази президентския автомобил, загива, а други двама служители са ранени.

По този повод малтийският държавен глава благодари на служителите на НСО „за тяхната компетентност, професионализъм, хладнокръвие, отдаденост и себеотрицание“ и изказва специалната си благодарност на старшина Турлаков.

Със заповед на началника на НСО, старшина Турлаков е произведен в офицерско звание „Младши лейтенант“ и работи като дългогодишен инструктор по автомобилна подготовка до пенсионирането си.