РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

13-09-2018

Националната служба за охрана отбеляза 139 години от основаването си

Отбелязването на Професионалния празник на служителите на НСО започна с ритуал по полагане на венец пред Паметника на Незнайния войн.

Празникът продължи с церемония по награждаване на служители, на която освен ръководството и личният състав на службата, присъстваха и духовници от Българската православна църква, начело с Н.Пр. Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ и Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Водосветът за здраве и благоденствие се състоя пред Параклиса „Св.Георги Победоносец“ в НСО и бе отслужен от Н.Пр. Мелнишкия епископ Герасим.Той предаде послание от Негово Светейшество Неофит, Патриарх български и митрополит Софийски с пожелание „за много здраве, сили, благоденствие и успех в отговорните дела“. Н.Пр. Мелнишкият епископ Герасим благодари на служителите на НСО за проявения професионализъм при организиране и провеждане на събития на БПЦ и изрази надежда, че съвместното сътрудничество ще продължи да укрепва и да се развива и занапред.

В своето слово началникът на службата припомни очакванията на президента, НСО „да бъде служба за България, безпристрастна и обективна, която да работи за единна цел“, а ръководителят на службата да е обединяващата фигура за всички служители. Ген.-майор Дяков призова състава да има вяра в собствените си сили. Той изказа благодарност и към службите от сектор „Сигурност“ – ДАНС, МВР, Военна полиция, екипите на ВМА и болница „Лозенец“ , както и към колегите от сродните чуждестранни служби за професионалното и ценно сътрудничество, и взаимодействие при изпълнение на съвместните задачите. Началникът на службата благодари и на ветераните, изпълнявали лоялно и с чест дълга си. С много топлина той се обърна към колегите с думите: „Приемете моята благодарност за вашия професионализъм и отдаденост при изпълнението на служебните ви задължения!“

Официалната церемония продължи с обръщението на президента на републиката, в което той подчерта, че през годините НСО е затвърдила своя капацитет да работи в сложна среда за сигурност, да неутрализира всякакви заплахи и да се адаптира бързо към институционалните промени. „В днешния противоречив свят, огромната динамика, многовекторност, иновативност на заплахите повишават непрекъснато изискванията към служителите“, допълни г-н Радев. „Само физическа сила, бързина, издържливост, самообладание и точен мерник, вече не са достатъчни.Трябва много интелект, бързо и оперативно мислене, висока специална подготовка, широка обща култура, добро познаване на съвременните технологии, за да бъдат неутрализирани тези заплахи. Необходима е безпределна всеотдайност, себеотрицание и любов към професията.“ Държавният глава благодари и изказа своето дълбоко уважение към ветераните, които са пренесли ценностите през годините. Президентът подчерта, че „днес службата се ползва със заслужен авторитет в страната и извън нейните предели, работи изключително ефективно с другите държавни институции и с много неправителствени организации.“ Г-н Радев изрази своето очакване „ръководството на службата да продължи поетия курс за изчистване на командната верига, за фокусиране върху специфичните дейности и освобождаване от несвойствените такива, акцентиране върху професионалната подготовка, издигане на професионалните стандартите и съвместимостта с останалите партньорски служби.“

Президентът изрази увереност, че всички държавни органи ще направят необходимото, за да осигурят условия на труд и социален статус, които съответстват на условията на риск, натоварване и отговорност на служителите на НСО.

Държавният глава поздрави целия състав на службата и пожела здраве, целеустременост и много вяра във високоотговорната държавна дейност.

В своето приветствие към НСО, председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева определи служителите на службата като „хора достойни, дисциплинирани, готови на всичко, за да защитят държавността и да издигнат авторитета на службата“. Тя изрази благодарност към служителите за успешното представяне по време на Българското председателство и пожела много здраве и спокойствие в семействата.

Поздравителен адрес от министър-председателя на републиката г-н Бойко Борисов прочете г-н Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. В него се казва:„ Дълбоко уважавам професионализма, който демонстрира ежедневно Националната служба за охрана. Благодаря ви за всеотдайността, с която работите за укрепването и поддържането на националната сигурност. Желая ви много здраве и сили, за да продължавате напред да служите достойно на България!“.

Празникът завърши с концерт, в който взеха участвие даровити деца на служители на НСО и талантливи офицери и сержанти от службата.


НСО и Българското председателство на ЕС