РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

03-10-2019

Бр. ген. Красимир Станчев пред БНТ:  Несериозни са призивите за закриване на НСО. Службата няма да изчезне

Визия за управление – новият началник на НСО Красимир Станчев в предаването „Още от деня“ на Българската национална телевизия

Надя Обретенова, водещ: Преминаваме към първия ни гост тази вечер. Това е началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Красимир Станчев. Здравейте и добре дошли в ефира на „Още от деня“!

Бригаден генерал Красимир Станчев, Началник на НСО: Здравейте.

Водещ: Гостуването ви съвпадна с една извънредна ситуация в БНТ, създадена от лидера на една парламентарно представена партия. Политиците са тези, които вие най-често охранявате. Как ще коментирате създалата се ситуация?

Кр. Станчев: Моля да ме извините, че още с първия въпрос трябва да отклоня малко отговора, но ние сме служба, която няма право да коментира дейността и поведението на политиците. Това е нашата надпартийна или деполитизирана част от дейността на Службата. Съжалявам, не мога да ви отговоря на този въпрос.

Водещ: Кой е политикът, който сте охранявали най-трудно, ако можете да разкриете неговото име, и как реагирате например, когато някой отказва да спазва правилата, въпреки че охраната му е необходима?

Кр. Станчев: С всеки политик сме имали трудности. Може да се били за кратък период от време, може и за по-продължителен. Не мога да коментирам имена. Сега в главата ми протичат много процеси и в момента не мога да се сетя за някого категорично. Но през тези години сме живели много в условия на протести. Не е било никак лесно да придвижим политика от едно до друго място, да му създадем комфорт, да не може да разбере, че около него се създава някаква ситуация. Това е част от нашето напрегнато ежедневие, част от нашата високорискова работа – извинявам се за този израз, ако звучи прекалено клиширано. Но така се случват нещата.

Водещ: Възможно ли е да допускате компромиси и допускате ли компромиси, когато охраняваното лице не желае да бъде по никакъв начин притеснявано от ваши служители?

Кр. Станчев: Честно казано, нямаме много такива лица. Но когато той се опита да излезе от нашата територия, ние се адаптираме към него и в един момент се налага той да навлезе обратно в нея. Нямаме лица, които изключително с голям интерес се стремят да излизат извън територията на нашата охрана, извън начините, по които охраняваме.

Водещ: От съвсем скоро вие сте начело на Службата. Как ви се стори тя, когато я поехте във ваши ръце? Какво заварихте и каква е посоката, в която искате да промените работата в нея?

Кр. Станчев: За част от нещата моля да ми позволите да ги запазя в тайна. В Службата работят изключителни професионалисти, това мога да го гарантирам. Преминали са през всякакви форми на обучение и продължават да се обучават. Повечето от тях са преминали през всякакви ситуации. Но има един момент с натоварването на една определена част от личния състав, която аз не виждам на сто процента употребена. Точно тази оптимизация смятам да направя в близко бъдеще.

Водещ: Това ли е проблемът, за който искате да говорите ясно?

Кр. Станчев: Не, не това е проблемът. Имам, разбира се, свои виждания. Не съм изяснил изцяло своята позиция. Но засега...

Водещ: Значи други са тайните, които не искате да разкриете по отношение на Службата в момента?

Кр. Станчев: Те не са тайни от обществото, те са тайни от мен към колегите, които трябва да очакват да се случат.

Водещ: Много трудно се изгражда един професионалист, който работи в подобни служби, това е ясно на всички. Колко време трябва, за да бъде изграден един професионалист, за да стигне той дотам, че да охранява едно лице, което е заплашено в някаква ситуация или пък да бъде изпратено на мероприятие, на което например има масови безредици и се нагалат категорични решения?

Кр. Станчев: Разбира се всичко това зависи на първо място от личните качества на един човек. Има хора с различна психика, това няма смисъл да го обяснявам в момента – и ние сме хора, не сме машини. Но в крайна сметка поне около пет години му трябват на един човек, за да придобие качествата, за които вие говорите.

Водещ: Вие бяхте ли на работа, когато се случи онзи много емблематичен и запомнящ се случай, който характеризира тогава работата на НСО – нападението над лицера на ДПС Ахмед Доган?

Кр. Станчев: Да. Бях на работа. Наистина случаят беше емблематичен за нас. Дотогава аз поне не си спомням да сме имали такава версия на такъв вид нападение срещу човека. Не искам да коментирам изцяло случая, но мога да ви кажа, че оттогава предприехме мерки, с които всеки един, който работи по дадено мероприятие, каквото беше в случая тази конференция, да бъде запознат изцяло със схемата. Т.е. къде се поставят хората, къде са някои входове и изходи, къде са охраняваните лица. Това остана като черта в нашата история, разбира се. Но минаха години вече.

Водещ: НСО понесе тогава много критики за това, че е допуснала да се случи това нападение.

Кр. Станчев: Разбира се, да. Така беше и аз съм съгласен с част от тях.

Водещ: Сега в момента променени ли са тези правила изцяло или вие ще ги промените, като заставете начело на службата и ще направите ли така, че лицата, които са с имунитет или са заплашени по някакъв начин, да бъдат охранявани по други правила?

Кр. Станчев: Разбира се, че са променени. Има все още някои пропуски, които се случват. Съжалявам, че го казвам. И това ще е част от нещата, с които аз ще се заема. В крайна сметка аз съм ръководител на тази служба и имам правото да се намесвам в тези ситуации.

Водещ: Усещам, че сте зареден с амбицията да промените Службата, но как се отнасяте към призивите за закриване на НСО?

Кр. Станчев: Не! Това според мен е нещо несериозно. Службата има дългогодишна история и просто да излязат едни хора, които ни считат за някаква гилдия, на която просто й слагат чертата и тя трябва да изчезне – не мога да си позволя да мисля такова нещо. И тази служба никога няма да изчезне независимо дали се намира в рамките на НСО или ще я сложат в рамките на някоя друга структура.

Водещ: За да преборите тези критики, необходима ли е тежка реформа или ще предприемете по-меки мерки, които ще приложите, за да промените работата й?

Кр. Станчев: Аз разчитам и на собствения си авторитет. Защото когато застана срещу един човек и му покажа грешните неща, има доста хора, които ме разбират. Не искам да се хваля, но доста хора ме подкрепиха съвсем искрено и се зарадваха на това, че аз съм станал техен ръководител. Разбира се, най-нещастният от цялата случка съм аз. Но мисля, че когато поговоря с тези хора, ще ме послушат.  Не става дума за някаква тежка реформа.

Водещ: Ако правилно ви разбирам, вие ще преразпределите натоварването в работата. От това, което споделяте. Това означава ли, че има служители на НСО, които в момента не работят с пълния си капацитет и други, които са натоварени много повече?

Кр. Станчев: За тези, които са натоварени много повече, категорично да, има такива хора. Но има и личности, които аз лично не съм ги срещнал по коридорите с абсолютно натоварване в рамките на един работен ден.

Водещ: Не идват на работа ли?

Кр. Станчев: Не, не, на работа идват. Но не са натоварени в рамките на работния ден с този пълен капацитет, за който вие говорите.

Водещ: А има ли много кандидати да започнат работа в НСО?

Кр. Станчев: Има. Дори в момента провеждаме един конкурс, но всъщност кандидатите не са чак толкова много. Например в едни 10% ни е разходът на хора през цялата година и хората, които идват, подлежат на един нормален конкурс, но след това следват етапите на обучение, което е другата част на вашия въпрос.

Водещ: И е възможно те да се откажат, ако видят, че е непосилна тази подготовка за тях. Понеже видяхме в новините г-жа Караянчева, която претърпя катастрофа в ситуация, за която всички зрители знаят. Проведохте ли своето проучване? Има ли вина или някаква отговорност, която не е спазена, на служителите на НСО в този инцидент?

Кр. Станчев: В нашето проучване, което все още не е официализирано, но ме запознаха в днешния ден – то, разбира се, включва и това как се е подготвил шофьорът и целият екип за работа, минали са на дрегер за алкохол... Всичко до момента на настъпване на катастрофата е било наред с тях. Но вече в самия случай тече досъдебно производство и аз много бих искал обществото да знае, че причината не е в нас. Очакваме съответните институции да го решат. Колкото по-бързо стане ясен случаят, толкова по-бързо ще дадем публичност на...

Водещ: Обещавате, че ще направите видима тази проверка, ще я обявите пред медиите, на обществото?

Кр. Станчев: Разбира се!

Водещ: За да стане ясно по какъв начин е станал този инцидент.

Кр. Станчев: Да. Искам само да ви прекъсна и да ви напомня, че г-жа Караянчева се отърва с травма от това събитие. Това не е малко нещо.

Водещ: Така е. Видяхме я днес, че се възстановява.

Кр. Станчев: Слава Богу!

Водещ: И последният въпрос, защото времето ни приключва. Можете ли да кажете колко депутати в парламента охранявате в момента?

Кр. Станчев: За съжаление, това е класифицирана информация. Не мога да коментирам. Моля да ме извините, че започвам и завършвам с такова отрицателно становище. Но има такива хора.

Водещ: И най-последният въпрос: жени или мъже се охраняват по-трудно?

Кр. Станчев: Повечето са били мъже. Би трябвало те да са в дефицит на охраната, като охранителна дейност имам предвид.

Водещ: Благодаря за това участие, за вашето първо телевизионно интервю в ефира на „Още от деня“!

 

Интервю на Надя Обретенова, Българска национална телевизия

Източник: БНТ1