РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

16-06-2020

Президентът Румен Радев: Служителите на НСО изпълняват своите задължения с чест, всеотдайност и висок професионализъм

Държавният глава наблюдава редовна тактическа тренировка на държавната охранителна служба

Служителите на НСО изпълняват своите задължения с чест, с всеотдайност и с висок професионализъм. Тази оценка сподели държавният глава Румен Радев, който наблюдава редовна тактическа тренировка на служители на Националната служба за охрана на полигона в Доброславци. В рамките на практическото занятие бяха отработени основни тактически действия на екипите за охрана, синхронно кормуване, евакуация на охраняемо лице, защита от атаки от различна дистанция и оказване на първа медицинска помощ.

От началото на юни държавната охранителна служба възобнови пълноценния учебен процес след облекчаване на противоепидемичните ограничения. Офицерите и сержантите от НСО отработиха тактически комбинации, изпълнявани от екипите за охрана, както и синхронно кормуване с два специализирани автомобила. Елементите на тренировката са част от цялостната ежегодна изпитна програма на служителите на НСО, като се оценява всяко едно действие на всеки служител.

„Уменията на служителите на НСО са свързани с продължително и постоянно обучение и работа в екип. Синхронът и работата в екип се реализират най-трудно и това се опитваме да постигнем“, коментира заместник-началникът на НСО по учебната дейност полк. Емил Тонев, който изрази задоволство от тактическата грамотност на служителите. Офицерите и сержантите в Националната служба за охрана провеждат тактически занятия няколко пъти седмично, а отделно се осъществява стрелкова подготовка, отработват се бойно-приложни техники, обща физическа и езикова подготовка.

Първоначалният подбор е строг, кандидатите за служба в НСО трябва да имат много добра физическа и психическа подготовка, допълни още полк. Тонев. По думите му, всеки може да постъпи на служба в НСО, ако отговаря на заложените нормативи, а постъпилите подлежат на сериозен последващ контрол за годност.