РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

06-07-2020

Ген. Станчев пред бТВ: Служителите на НСО нямат общо със снимките от спалнята на премиера

Началникът на НСО коментира неизвесните пред новата служба в МВР, която има сходни функции с ръководеното от него звено

През изминалата седмица парламентът отхвърли поредното президентско вето, този път върху поправките в Закона за МВР, които позволяват във вътрешното министерство да се създаде структура със сходни функции на Националната служба за охрана. Ген. Станчев заяви, че е очаквал това действие от депутатите, защото напоследък всяко вето на държавния глава не се приема. „Нашият закон не е пипнат – и законът, и правилникът, е същият. Ако лицата се оттеглят от нас, които ние охраняваме, това за нас е проблем. Законът си функционира и ние се съобразяваме с него“, допълни началникът на НСО.

Службата влезе в полезрението на медиите и със снимките в спалнята на премиера. Затова потърсихме за коментар началника на НСО – човекът, охранявал петима министър-председатели. Габриела Наплатанова разговаря с бригаден генерал Красимир Станчев.

 

Очаквахте ли действително да бъде отхвърлено ветото на президента по отношение на промените в Закона за МВР, които засягат и дейността на Националната служба за охрана?

Да, имах такива очаквания. Нормално всяко вето почти се отхвърля винаги. Това ми е направило впечатление.

Вашето отношение какво е към този тип промени?

На първо място искам да кажа, че нашето отношение по принцип не беше потърсено по никакъв начин. Не беше обърнато внимание въобще на нашето професионално становище по въпроса. Как ще се структурират тези служби.

Повече ме притеснява обезкървяването на Службата, защото вече имаме такъв факт с Бюрото за защита към главния прокурор. Знаете, там изтекоха доста хора и всички те са от нас. Вероятно тук при създаването на тези структури ще се потърси някакво изземване на кадри от НСО. И това е, което мен ме кара да мисля, че не е здравословен този климат за Службата, не е здравословен и за мотивацията на хората.

Защо? Чувстват се несигурни за бъдещето на самата Служба?

Ами в момента аз съм убеден, че се чувстват несигурни, след като виждат тези законови промени и усещат накъде отиват нещата.

В случай, че има охраняемо лице, да речем, от звеното към главния прокурор, от звеното към МВР, от НСО и на това място нещо се случи, кой ще носи отговорността, ако има пробив в сигурността?

Това е големият проблем. Към момента никой не е казал кой ще носи такава отговорност и аз по-скоро се притеснявам, че когато се случи нещо такова, тогава ще се ангажират всичките структури и ще почнат да си правят някаква нова Инструкция за взаимодействие. Но вече ефектът ще бъде нулев, защото случката се е случила. За мен това е малко изненадващ елемент, че ние тук ще взимаме отношение по въпроса за предоставяне на охрана на някого, пък след това той ще си избира дали ще го пази НСО или МВР.

В Закона за НСО има група хора, те са няколко души, които се охраняват от вашата служба и те нямат право да откажат охрана. Може ли обаче те да се пренасочат към другото, алтернативно, звено за охрана в МВР, да речем.

Това не трябва да ме питате мен.

Не съществува ли такава хипотеза?

В моята глава съществува, разбира се.

Тъй като вие сте служба под ръководсво на президента. Знаем, че има, така, обтегнати отношения между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2. Възможно ли е премиерът, да речем, да се откаже от охрана от Националната служба за охрана?

Точно това се опитвам да ви кажа, че нямам идея докъде ще стигнат тези сблъсъци, които има между тях и аз нямам никакво намерение да ги коментирам.

Вие се оказахте и въвлечени като охраняваща структура и в последния казус с изтеклите в онлайн пространството снимки на министър-председателя. Правихте ли проверка по този казус?

Проверката все още тече. Но аз не за първи път искам да уверя и вас, че по никакъв начин не се съмнявам, че в това, че нашите служители са извършили някакво нарушение. Разбира се, всеки човек, както и политиците, имат собствен кръг от хора. Вече как са го преценили този кръг – защото според мен явно от нещо такова произтичат тези снимки, не мога да кажа.

И вицепремиерът Томислав Дончев в нашия ефир каза, че вероятно и НСО има някаква съпричастност в цялата комбинация...

Нашата „съпричастност“, аз бих я положил в кавички, е дотолкова, доколкото, как да ви кажа... Има един определен кръг лица, които се чувстват близки на охраняваното лице. За тях допускът до жилището или до работното му място е по-облекчен. В този случай ние не ги проверяваме за съдържанието на някакви мобилни устройства, фотоапарати, каквото искате там, и други такива. Така че явно този кръг, някой, е направил въпросните снимки.

Може ли да е било с помощта на някой от личната охрана?

Не. Аз категорично, това е мое мнение, твърдя, че това няма как да е направено с тяхна помощ. Вярвам на тези хора. Казах го веднъж и пак ще го повторя – те са от 11 години с него, изключително доказани са, добри взаимоотношения имат помежду си, човекът им вярва на тях, те му вярват на него. Няма как да се случи това нещо – някой да си подложи такава динена кора. Това не го вярвам.

Чуват се много мнения, включително за липсата на необходимост от такъв тип структура, включително за закриване на...

За закриване на Службата няма как да се говори. Да, могат да я закрият, но тя задължително ще бъде вкарана в някакво друго звено. Това е въпрос на национална сигурност. Охраната на политиците, което е елемент от всичко това, няма как да останат те без такъв тип дейност около себе си. Така че дали ще се намира в НСО, дали ще се намира в някоя друга структура, без значение е за гражданството това нещо. Но със сигурност ще се вкарат много повече средства в изграждането на подобен тип структури. По отношение на бюджета мога да бъда абсолютно убеден, че ще струва много по-скъпо. Можеха просто да предложат на НСО да направи един ремонт на закона – каквото искат там, да изваждат лица от нея, да я съкратим тая служба. Можеше да станем по-проста, по-действаща (служба). Нищо повече не беше нужно – с това изменение в Закона за МВР. Това е.

След като казвате, че винаги ще съществувате в някаква форма, очевидно в такъв случай въпросът е кой ще управлвява това звено, кой ще го ръководи, на чие подчинение ще бъде?

Това е въпрос, който те трябва да го решат, в смисъл, политиците.

За вас има ли значение на чие подчинение ще бъде?

Малко си мисля, че ако бъде към изпълнителната власт, няма да е много добър вариант.

Защо?

Ами няма да го изтъквам. Такива причини, които сега в момента... Но имахме такъв случай с наш ръководител, който изключително беше близък и в същото време разбирате ме, че направи нещата в Службата да изглеждат така, както сега ви се струват и на вас.

Т.е. имате лошо наследство. Така ли да разбирам?

Да. Лошо наследство.

В последната година обаче като че ли се нагнетява напрежение около НСО, зачестяват скандали. Имаше заловен ваш служител в съпричастност за убийството на една бизнес дама.

Няма как да нося отговорност за личния живот на един служител. Няма как обаче да докажа, че този човек – аз не съм този орган, който ще го разследва – че точно той е виновен за това нещо. Вероятно има някаква вина, вероятно там му е мястото сега, където се намира. Но нека да изчакаме да приключи този процес, който със сигурност ще трае по-дълго време.

Моите идеи са да направим периодични тестове за лоялност, освен при първоначалното кандидатстване в Службата, и след това, всъщност след първоначалното кандидатстване в Службата да въведем и полиграф, който ще даде, така, една насока на хората, и то в един по-голям процент, доколко те са надеждни, доколко прикриват нещо от своето минало. А впоследствие да има периодичност на тази проверка на целия личен състав. Даже в момента съм разпоредил и е в ход това да се извърши с тестовете за лоялност. В същото време искам да създадем някакво звено от типа на вътрешна сигурност, за да има все пак някакво живо наблюдение върху хората.

Интервю на Габриела Наплатанова

Източник: bTV

Снимки: Ладислав Цветков, btvnovinite.bg