РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

12-09-2020

Бр. ген. Емил Тонев: НСО охранява българската държавност и българските държавници – независимо от техните възгледи и техния партиен цвят

Националната служба за охрана отбеляза професионалния си празник

„Националната служба за охрана охранява българската държавност и българските държавници – независимо от техните възгледи, техния партиен цвят; независимо от тяхното поведение и политика; независимо от отношението на хората към тях и на отношението на политиците и държавниците към хората. Това е нашата работа“, заяви началникът на държавната охранителна служба бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите на НСО по случай празника на Службата.

На церемония в централата на НСО в столицата и в условията на противоепидемични ограничения НСО отбеляза 141 години от основаването си. На закритата церемония присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководният състав на НСО, началници на службата през годините, ветерани. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие на служителите на НСО отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

Пред служителите на НСО бр. ген. Емил Тонев подчерта, че Службата не може да остане встрани от обществените процеси и трябва да се адаптира в условията на новите предизвикателства.

„Без воля да променим сами себе си, трудно ще получим подкрепа отвън. Ясно заявявам, че воля за промяна има. Посоката също е ясна: модернизация и вътрешна трансформация на Службата; разнообразяване и модернизация на учебния процес; засилване на дисциплината, лоялността и мотивацията на състава; ясни и твърди принципи при кариерното израстване на сержантския и офицерския състав; не на последно място – утвърждаване на публичния авторитет и подобряване на публичния образ на Националната служба за охрана“, заяви бр. ген. Тонев в обръщението си.

Началникът на НСО бе категоричен, че Националната служба за охрана има нужда от предвидима правна рамка. „Добър или лош, длъжни сме да спазваме и прилагаме закона, какъвто е и ще продължаваме да го правим. Категорично не трябва да позволяваме Националната служба за охрана да бъде въвличана в каквато и да е политическа аргументация и ще се разграничаваме остро от всякакви опити в тази посока“, подчерта още Емил Тонев.

В обръщението си началникът на НСО открои и постиженията на редовите служители на охранителната служба. Четирима от тях бяха отличени с предметни награди за съществен принос, за проявена висока бдителност, професионализъм и бързина при изпълнение на служебните задължения. „Имаме поводи за гордост. През изминалата година наши служители спасиха човешки животи. Минахме през не една и две кризи. Научихме много уроци“, заяви още началникът на НСО.

В приветствието си към служителите и ръководството на НСО президентът Румен Радев заяви, че Службата е подложена на  сериозни изпитания и на открити посегателства към целостта и същността й. „За тяхното преодоляване трябва ясно осъзнаване и ангажимент на политическата класа в посока на по-добра и адекватна на съвременните условия законова рамка, която да изчисти задачите, приоритетите, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО“, категоричен бе президентът.

По думите на Румен Радев е необходим и неотменим ангажимент на ръководството на Службата и на всеки  служител, за да може НСО да се модернизира и да бъде на висотата на обществените очаквания. „Това означава ясна визия за развитие, ефективност в процесите на управление, на ресурсно осигуряване, на модела на ръководство, откритост на комуникацията, за да се гарантира прозрачност в дейността на Службата и високо доверие на българското общество“, заяви държавният глава.

Президентът Румен Радев поднесе венец пред Паметния знак на достойно изпълнителите дълга си служители. По повод празника на НСО венци бяха положени и от името на председателя на Народното събрание, министър-председателя и от кмета на Столична община.