РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

12-09-2020

Обръщение на бригаден генерал Емил Тонев по случай Празника на Националната служба за охрана

12 септември 2020 г., Национална служба за охрана

 

 

Уважаеми г-н Президент на Републиката,

Уважаема г-жо Вицепрезидент на Републиката,

Ваше Преосвещенство,

Уважаеми господа Началници на Националната служба за охрана,

Уважаеми офицери и сержанти,

Уважаеми ветерани,

Скъпи колеги,

 

За мен е чест да се обърна към Вас в деня, в който по традиция честваме годишнината от полагане основите на държавната охранителна служба на България.

Историята на НСО и на нейните предшественици е история на българската държавност.

В последно време много критици, водени от различни подбуди, целенасочено омаловажават институционалната история на държавната охранителна служба. Но тя е факт и никой и нищо не могат да я заличат.

Националната служба за охрана охранява българската държавност и българските държавници – независимо от техните възгледи, техния партиен цвят; независимо от тяхното поведение и политика; независимо от отношението на хората към тях и на отношението на политиците и държавниците към хората.

Това е нашата работа. Ние пазим личностите, които представляват институциите на българската държавност.

В различните исторически периоди службите за охрана са били обект на особен интерес, дори на мистицизъм – когато изобщо са били обект на публично внимание.

Националната служба за охрана не може да остане встрани от обществените процеси. Нещо повече – НСО почти постоянно бива въвлечена в тях чрез фигурите на българските политици и държавници, чиито живот, здраве и достойнство сме призвани да пазим по закон.

Националната служба за охрана трябва да се адаптира в тези условия. Служителите на НСО тепърва ще се изправят пред разнообразни професионални, но и личностни предизвикателства.

Развитията, през които премина Службата през последните няколко години, налагат нелеки трансформации: законови, структурни и кадрови.

Без воля да променим сами себе си, трудно ще получим подкрепа отвън.

Ясно заявявам, че воля за промяна има! Посоката също е ясна: модернизация и вътрешна трансформация на Службата; разнообразяване и модернизация на учебния процес; засилване на дисциплината, лоялността и мотивацията на състава; ясни и твърди принципи при кариерното израстване на сержантския и офицерския състав; не на последно място – утвърждаване на публичния авторитет и подобряване на публичния образ на Националната служба за охрана.

Всички тези приоритети минават през хората, през Вас, уважаеми колеги. Отново повтарям и ще го напомням и занапред: само единни и като екип можем да бъде успешни!

Няма началник на тази служба, който може да бъде  успешен без подкрепата и лоялността на служителите.

Същевременно вярно е и друго: няма начин редовият състав да бъде добре мотивиран и на служба да постъпват повече млади и подготвени служители, ако Националната служба за охрана не се ползва с обществен авторитет; ако хроничният недостиг на средства не бъде преодолян.

Националната служба за охрана има нужда от предвидима правна рамка. Добър или лош, длъжни сме да спазваме и прилагаме закона, какъвто е и ще продължаваме да го правим.

Категорично не трябва да позволяваме Националната служба за охрана да бъде въвличана в каквато и да е политическа аргументация. Ще се разграничаваме остро от всякакви опити в тази посока.

Уважаеми Госпожи и Господа,

Гордея се, че на тази годишнина мога да се обърна към Вас в качеството си на ръководител на Службата! Ще положа всички усилия и ще отдам целия си опит, за да развиваме и утвърждаваме НСО като достойна институция на българската държавност.

Имаме поводи за гордост. През изминалата година наши служители спасиха човешки животи. Минахме през не една и две кризи. Научихме много уроци.

Благодарен съм за гласуваното ми доверие и съм убеден, че заедно, като един екип, сме способни да отговорим на високите очаквания към Националната служба за охрана. Тези очаквания са налице не само спрямо началника на Службата, но към всеки един служител поотделно.

Затова, уважаеми колеги, бъдете здрави, бъдете находчиви и продължавайте с чест да изпълнявате тежката си мисия.

В името на Република България!

Честит празник и на добър час!