РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

20-08-2021

Бриг. ген. Емил Тонев: Има нужда от промени в Закона за НСО, но те са политическо решение

Има нужда от промени в Закона за Националната служба за охрана, но какъв да бъде техният обхват е политическо решение. Това коментира пред журналисти в Народното събрание началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев, след като бе изслушан по покана на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специални разузнавателни средства и достъп до данните по Закона за електронните съобщения.  

По повод внушения, че държавната охранителна служба е „прикрила“ видеоматериали с действия на полицейски служители по време на гражданското недоволство на 10 юли 2020 г. началникът на НСО бе категоричен, че в службата не се съхраняват видеозаписи от събитията тогава и по реда на закона те са предадени на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

„Не съм укривал нищо и имам документи, с които мога да го докажа. Записите не са налични в службата. С протокол още на 16 юли м.г. те са предоставени на СДВР по тяхно искане от същия ден“, посочи началникът на НСО.

„Това, което СДВР са поискали, това сме предали. Съгласно чл. 29 от Закона за НСО, записи можем да предоставим на служби за защита на националната сигурност, на служби за обществен ред и на органи на съдебната власт. НСО няма други записи от тази дата“, подчерта бриг. ген. Емил Тонев в отговор на журналистически въпрос.