РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

04-11-2021

Министърът на културата проф. Велислав Минеков бе гост на Националната служба за охрана

Висока оценка на състоянието и съхранението на експонати с културно-историческа и висока художествена стойност получи Националната служба за охрана (НСО) от министъра на културата проф. Велислав Минеков.

По негова инициатива проф. Минеков бе гост на началника на НСО бригаден генерал Емил Тонев и се запозна на място в централата на държавната охранителна служба с уникални и изключително редки активи, съхранявани и поддържани от НСО. Сред тях са редки автомобили, поддържани с доброволните усилия на служителите на НСО, образци на огнестрелно оръжие с историческа стойност, произведения на изкуството от български и чуждестранни майстори.

Началникът на Националната служба за охрана и министърът на културата коментираха възможностите за партньорство на Министерството на културата и НСО и бъдеща подкрепа за опазването и съхраняването на експонатите.

Съхраняваните в НСО произведения на изкуството, сред които са и платна на български класици, редовно се почистват и реставрират от Националната художествена галерия, а Министерството на културата ще окаже съдействие на НСО те да бъдат каталогизирани и представени.