РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

06-07-2023

Националната служба за охрана ще обучава водачи на специализирани автомобили от Европейския парламент

През 2024 г. държавната охранителна служба ще бъде домакин на Годишната конференция на службите за сигурност на националните парламенти на държавите от ЕС

Петима водачи на специализирани автомобили на Европейския парламент (ЕП) ще се обучават всяка година в централата на Националната служба за охрана (НСО) в София. Това стана ясно по време на работно посещение в ЕП на началника на НСО бригаден генерал Емил Тонев на 5 юли 2023 г. по покана на българския представител в Европарламента Андрей Новаков.

В европейската институция началникът на НСО проведе работни срещи с генералния директор на ГД „Сигурност“ в Европейския парламент (DG SAFE) Мария Хосе Мартинес Иглесиас, с ръководители на структурите за сигурност на Европейския парламент и с български служители по охраната в институцията.

През 2024 г. НСО ще бъде домакин на Годишната конференция на службите за сигурност на националните парламенти на държавите от Европейския съюз. Ген. Тонев отправи покана за домакинството на среща с генералния директор Мария Хосе Мартинес Иглесиас. Двамата коментираха партньорството между службите за сигурност в усложнената обстановка на хибридни атаки и нарастващо влияние на трети страни в отношенията на Европарламента и националните власти.

Очаква се представители на НСО да вземат участие в планираната през октомври в Брюксел конференция със службите за охрана на националните парламенти, посветена на дезинформацията, киберсигурността и преодоляване на външна намеса в разузнаването.

Обучението и подбора на кадри в специализирания транспорт, както и развитието на автомобилния превоз в контекста на стремежа на Европа към въглеродна неутралност, коментираха началникът на НСО и ръководителят на отдел „Транспорт“ в ЕП Стефано Гучоне. Предвижда се до края на 2024 г. целият автопарк на Европейския парламент да бъде заменен с автомобили с нулеви емисии - електрически или водородни.

През следващите месеци предстоят работни посещения на експерти за обмен на опит и полезни практики конкретно в областта на събиране и анализ на информация, както и в областта на технологиите за охрана на масови мероприятия и на обществени сгради.

В Европейския парламент бригаден генерал Емил Тонев се срещна с българи от екипа на служителите по охраната в институцията. Подчертана бе необходимостта от подобряване на езиковата подготовка на служителите и възможностите за провеждане на стажове и обмен на опит, за да бъдат конкурентни и да имат повече шансове за реализация в европейските институции.

Езиковата бариера се оказва предизвикателство пред професионално развитие на български охранители и шофьори на специализирани автомобили в европейските институции. Едва седем от общо 700 служители на службата за охрана на Европейския парламент идват от България.