РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

12-09-2023

Началникът на НСО: Доверието в нашия професионализъм и надеждност стои над всеки политически или частен интерес

Националната служба за охрана отбеляза 144 години от полагане основите на държавната охранителна служба

Ролята на всяка служба за сигурност трябва да бъде анализирана не сама за себе си и според конкретен моментен интерес, а с оглед на нейната роля и функции в цялостната система за защита на националната сигурност на страната. В противен случай, представяни за логични идеи могат да нанесат дългосрочни вреди на целия сектор „Сигурност“. Това заяви началникът на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите на НСО по случай празника на Службата. 

На церемония в централата на НСО в София държавната охранителна служба отбеляза 144 години от създаването си. На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, ръководители на службите за сигурност и обществен ред, ветерани и служители. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от  Белоградчишкия епископ Поликарп, Викарий на Софийския митрополит. 

Бриг. ген. Емил Тонев подчерта, че в условията на продължаващо обществено-политическо противопоставяне Националната служба за охрана запази облика си на високопрофесионална служба за сигурност. 

Ген. Тонев припомни, че неведнъж НСО се е обявявала за промяна на законодателството, приложимо към дейността на охранителната служба. Такива промени обаче следва да отчитат както ролята на другите служби за сигурност и обществен ред, така и спецификите и високите международни стандарти, към които НСО се придържа. 

Националната служба за охрана е елитна специална служба и такава ще остане, категоричен бе началникът на НСО и изрази благодарност на служителите, „които за пореден път доказаха, че да пазиш българската държавност е привилегия, но и огромна отговорност“. „Доказахме го, когато имаше посегателство срещу охранявано от Службата лице. Доказахме го и в задачи зад граница, включително в зони на военен конфликт. Доказахме го и при редица посещения на чуждестранни държавници у нас с висока степен на застрашеност“, подчерта бриг. ген. Емил Тонев.

„НСО ще продължава да изпълнява мисията и задачите си последователно, отговорно и с чест. Защото мисията ни да пазим българската държавност и доверието в нашия професионализъм и надеждност стоят над всеки политически или частен интерес“, заяви още началникът на НСО в обръщението си към състава на Службата. 

В приветствието си към служителите на НСО държавният глава Румен Радев отбеляза, че през годините Службата е устояла на множество изпитания и политически превратности, като е доказала своята необходимост като важен елемент от системата за защита на националната сигурност. Президентът отбеляза усилията на ръководството на НСО за повишаване на професионалната подготовка на състава, подобряване на условията на труд, усъвършенстване на координацията и взаимодействието с всички останали служби, както и с нашите чуждестранни партньори. 

„Признателност и подкрепа заслужава също решителността за отстояване на независимостта на НСО и нейната вярност към закона пред всяка политическа конюнктура", заяви Румен Радев. 

Държавният глава поздрави служителите за професионализма им, който те проявяват с достойнство въпреки ограничените ресурси и многобройните предизвикателства, в условията на риск и огромно натоварване.