РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

29-09-2023

Националната служба за охрана спечели за трета поредна година елитното състезание Commando Challenge

Националната служба за охрана спечели трето поредно издание на състезанието Commando Challenge с участието на елитни бойци от служби от сектор „Сигурност“, МВР и Българската армия.

С четвъртото издание на надпреварата, която се проведе на 29 септември в с. Мичковци, Община Габрово, бе отдадена почит пред паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители от сектора за сигурност и обществен ред. През тази година се навършват и 20 години от смъртта на българските военнослужещи при атентата срещу българската база „Индия“ в Кербала, Ирак, през 2003 година.

Националната служба за охрана взе участие в състезанието с два отбора с ръководител полк. Красимир Лалев.

Първият отбор на НСО в състав Никола Йорданов, Димитър Дюлгеров, Пламен Илиев и Любомир Любенов остана ненадминат в крайното класиране с коефициент 1.7015, следван от представителни отбори на структури на Министерството на вътрешните работи. Вторият отбор на НСО в състав Петър Иванов, Кристина Миланова, Петър Карагюлев и Пламен Мошеков завърши на шеста позиция с коефициент 2.1874.

Отличията бяха връчени от командира на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков.

В състезанието за професионалисти взеха участие 15 отбори на Националната служба за охрана и на структури на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и на Българската армия. Състезанието включва преминаване през тактическа полоса с препятствия, стрелба с различни калибри дългоцевно и късоцевно оръжие от различни дистанции и позиции, както и оказване на долекарска помощ и евакуация на „ранен“.

„Служителите на НСО за пореден път показаха отлична тактическа, физическа и стрелкова подготовка и остават сред най-подготвените в сектора за сигурност на страната. Малката дистанция в класирането на участниците показва, че цялостното ниво на подготовка е осезаемо по-високо в сравнение с предходните издания на Commando Challenge и това може само да ни прави още по-удовлетворени“, коментира участието на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

Началникът на държавната охранителна служба изрази благодарност на служителите за усилията им да поддържат високото си ниво на подготовка и за доброто им представяне. Бриг. ген. Тонев изрази и признателност на домакините и инициаторите на състезанието за създадените отлични условия за провеждането му.