РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА

НОВИНИ

28-06-2024

Националната служба за охрана с мерки за сигурност по повод интронизацията на новоизбрания Български патриарх

На 30 юни 2024 г., неделя, Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в центъра на София за тържествените събития, свързани с Патриаршеския избирателен Църковен събор и интронизацията на новоизбрания Българския патриарх.

Интронизацията с лития от Синодалната палата до Партиаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се състои от 15:00 часа. От 18:00 часа с военен церемониал на пл. „Св. Александър Невски“ на новозибрания и новоинтронизиран Български патриарх ще бъдат отдадени държавни почести.

От 12:00 часа зона за сигурност ще бъде обособена в периметъра между бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Раковска“ и ул. „Московска“.

Достъп на граждани до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след пристигането на поканените за интронизацията делегати и официални лица и след преминаване на проверка за сигурност.

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ няма да бъде достъпна за граждани. Желаещите да наблюдават тържествените събития могат да го направят на обособени за целта позиции при северния и при южния вход на храм-паметника „Св. Александър Невски“, където също ще бъдат организирани пунктове за проверка.

Гражданите и гостите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 13:00 ч. до 22:00 ч. се въвежда забрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 м и с център пл. „Свети Александър Невски“. 

***

Уважаеми колеги,

Репортерите, операторите и фоторепортерите подлежат на проверка и ще бъдат допускани в катедралния храм „Св. Александър Невски“ през пунктовете за проверка, организирани при северния и при южния вход на храма.

Служителите на Националната служба за охрана ще изискват журналистическа карта с актуални данни и документ за самоличност.